غرب تهران درگیر بحران آب و کانون های گردوغبار
ملارد- موج طوفانهای گردوغبار بار دیگر آسمان شهرهای استان تهران، به ویژه در غرب این استان از جمله ملارد، قدس و شهریار را تیره و چالشهای زیستمحیطی و سلامت عمومی را تشدید کرده است.
به گزارش شجرنیوز از ملارد، موج طوفانهای گردوغبار بار دیگر آسمان شهرهای استان تهران، به ویژه در غرب این استان از جمله ملارد، قدس و شهریار را تیره و چالشهای زیستمحیطی و سلامت عمومی را تشدید کرده است.
صبح شنبه، شینا انصاری معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به مناسبت روز جهانی مقابله با گردوغبار در یادداشتی نوشت: «پدیده گردوغبار از اواسط دهه ۱۳۸۰ شمسی در کشور شدت گرفت. هرچند بهدلیل قرارگیری ایران در کمربند خشک کره زمین، بخشهایی از کشور ما بهطور پیوسته با آثار فرسایش بادی و گردوغبار با منشأ داخلی یا خارجی مواجه بود، ولی وقوع خشکسالیها و تغییر شرایط اقلیمی و مهمتر از آن عوامل انسانساخت مانند تغییر در رژیم هیدرولوژیکی و مدیریت ناصحیح منابع آب، خاک، پوشش گیاهی و بهرهبرداری ناپایدار، موجب تشدید پدیده گردوغبار در کشور در دو دهه گذشته شده است.»
در ملارد، بحران کمبود آب، فضای سبز را تهدید میکند، در حالی که کارشناسان و مقامات در تلاش برای یافتن راهحلهایی برای کاهش آلودگی و مدیریت بهتر منابع هستند.
در سه سال گذشته تنها یک نوبت آب در اختیار ملارد قرار گرفته است
خدابخش محمدزاده پودینه، شهردار ملارد، در این خصوص گفت: منطقه ما، بهویژه نواحی مانند اخترآباد، لمآباد و قشلاق با چالشهای جدی روبهروست. برخی از روستاها پوشش گیاهی مناسبی دارند، اما در اخترآباد، به دلیل بیابانی بودن و محدودیتهای منابع طبیعی، با مشکلات خاصی مواجه هستیم.
وی افزود: حقآبه سد کرج به ملارد اختصاص نمییابد و در سه سال گذشته تنها یک نوبت آب در اختیار ما قرار گرفته است. این کمبود، فضای سبز شهر را به شدت تهدید میکند. سه چاه آب ما از مدار خارج شده و حتی درختان در حریم شهر با تنش آبی مواجهاند.
محمدزاده با اشاره به جلسهای با استاندار تهران، ادامه داد: ما به دنبال استفاده از پساب فاضلاب برای آبیاری هستیم، اما بخش خصوصی که مدیریت فاضلاب را بر عهده دارد، همکاری لازم را با شهرداری ندارد. اگر مصوبهای برای الزام همکاری تصویب شود، میتوانیم دستکم درختان موجود را حفظ کنیم، وگرنه در آینده نزدیک، درختان مثمر و غیرمثمر ما دچار آسیب جدی خواهند شد.
شهردار ملارد همچنین به مقایسه وضعیت جوی این شهر با شهر قدس پرداخت و گفت: کانونهای گردوغبار، بهویژه در شرق ملارد، قدس و بخشی از شهریار، ما را با مشکل مواجه کردهاند. از استانداری میخواهیم در زمینه تخصیص پساب به ما کمک کند.
او افزود: در سالهای گذشته، با همکاری منابع طبیعی، ۳۰ هکتار جنگلکاری انجام شده و تلاشها برای حفظ پوشش گیاهی ادامه دارد.
گردوغبار تهران یک ساعت در ملارد است و ساعتی دیگر در قدس
یک منبع از اداره کل محیط زیست استان تهران نیز گفت: گردوغبار به دلیل ناپایداری جوی بهسرعت جابهجا میشود. یک ساعت ممکن است در ملارد مشکل داشته باشیم و ساعت بعد در قدس.
وی افزود: نظارت بر نخالههای ساختمانی و پروژههای عمرانی نیز در شرایط اضطراری ضروری است و همکاری شهرداریها در این زمینه حیاتی است.
این اظهارات در حالی مطرح شد که شاخص کیفیت هوای تهران در روزهای اخیر به بالای ۲۶۰ رسیده و شرایط ناسالم گزارش شده است.
گردوغبار ناشی از کانونهای داخلی و فرااستانی، همراه با کمبود منابع آبی در شهرهایی مانند ملارد، چالشهای زیستمحیطی را تشدید کرده است.
یکی از ساکنان ملارد گفت: هوای غبارآلود نفس کشیدن را سخت کرده و کمبود آب هم درختان شهر را نابود میکند. امیدواریم مسئولان زودتر کاری کنند.
بدون همکاری دستگاهها و تخصیص منابع، نمیتوانیم بحران گردو غبار را بهتنهایی مدیریت کنیم
مقامات محلی و کارشناسان بر ضرورت اقدامات فوری، از جمله مدیریت بهتر پساب، نظارت بر کانونهای گردوغبار و اطلاعرسانی عمومی تأکید دارند.
محمدزاده پودینه در پایان گفت: ما در ملارد ظرفیتهای زیادی داریم، اما بدون همکاری دستگاهها و تخصیص منابع، نمیتوانیم این بحران را بهتنهایی مدیریت کنیم.
طوفانهای گردوغبار و بحران آب در ملارد، زنگ خطری برای آینده زیستمحیطی استان تهران است.
در حالی که شهرها با کاهش کیفیت هوا و تهدید فضای سبز دستوپنجه نرم میکنند، همکاری میان دستگاهها و مشارکت شهروندان در کاهش اثرات این بحران ضروری است.
آیا این چالشها به راهحلهای پایدار منجر خواهد شد، یا تهران همچنان زیر سایه گردوغبار نفس خواهد کشید؟
با ما در شبكه های اجتماعی همراه باشيد: اينستاگرام شجرنيوز ، تلگرام شجرنيوز