کشف آثار تاریخی یا سکوت مسئولان؟ ماجرای قطعه ۲۵۲ بهشت زهرا
جزئیات ماجرای قطعه ۲۵۲ از بیانیه رسمی، روایت شورا و ابهام درباره غیبت نهادهای نظارتی در حفاری عمیق آرامستان تهران در این گزارش مورد بررسی قرار گرفت.
به گزارش شجرنیوز از ری، در روزهای گذشته، عملیات حفاری در عمق 4 تا 5 متری زمین در قطعه 252 بهشت زهرا (س) با استفاده از دو دستگاه بیل مکانیکی، به شایعاتی درباره کشف اشیای تاریخی در بزرگترین آرامستان کشور دامن زده است؛ شایعاتی که بهرغم تکذیب رسمی، با توجه به موقعیت زمین و نحوه اجرای پروژه، همچنان بیپاسخ باقی ماندهاند.
قطعه 252 در حاشیه جنوبی بهشت زهرا و در مجاورت اتوبان قرار دارد؛ زمینی که پیش از تغییر کاربری در دهه 1380، محل یک دامداری متعلق به وابستگان خاندان پهلوی بوده است.
محصور شدن این قطعه در روزهای اخیر، اختلال در رفتوآمد و ممنوعیت دسترسی عمومی به آن، تنها به ابهامات موجود دامن زده است. این در حالی است که روابط عمومی سازمان بهشت زهرا(س) در بیانیهای رسمی اعلام کرده:
عملیات صورتگرفته با هدف احداث منبع ذخیره آب و ایستگاه خدمات عمومی بوده و ادعاهای مربوط به کشف طلا یا اشیای تاریخی، فاقد اعتبار و صحت است.
اما اگر این ادعا صحت دارد، چرا قطعه 252 بلافاصله پس از شروع حفاری محصور شد؟ چرا مسیر تردد عمومی در این محدوده مسدود و هیچ توضیحی درباره علت این انسداد ارائه نشده است؟
تأیید بررسی قضایی از سوی میراث فرهنگی
محسن سعادتی، معاون میراث فرهنگی استان تهران نیز در گفتوگو با تسنیم تأیید کرد که ماجرا از سوی این اداره کل در دست بررسی است و پرونده به مراجع قضایی ارجاع شده است. وی تأکید کرد که اظهار نظر نهایی تنها پس از بررسی مستندات و نتیجه قانونی ممکن خواهد بود.
واکنش رئیس شورای شهر تهران به ماجرای حفاری در قطعه 252بهشت زهرا(س)
مهدی چمران، رئیس شورای اسلامی شهر تهران در واکنش به اخبار و شایعات منتشرشده درباره حفاریهای اخیر در قطعه 252 بهشت زهرا(س) اعلام کرد: قرار شد حفاری در این منطقه با حضور نمایندگان میراث فرهنگی و بنیاد مستضعفان انجام شود چون اگر کشفی صورت گیرد، بهدلیل مالکیت تاریخی، احتمالاً مربوط به بنیاد مستضعفان خواهد بود.
وی با اشاره به اهمیت این موضوع ادامه داد: زاکانی رئیس بنیاد مستضعفان را نیز در جریان این مسئله قرار دادند و از میراث فرهنگی نیز قرار بود دعوت شود اما نمیدانم نماینده میراث دعوت شد یا خیر.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران در ادامه گفت: قرار بود با حضور همه نیروهای امنیتی و اطلاعاتی محل مذکور حفاری شود.
چمران در پایان خاطرنشان کرد: من دیروز جریان را پیگیری کردم، مقل اینکه حفاری انجام شده اما اشیاء گرانبهایی کشف نشده است.
پرسشهای جدی در برابر سکوت نهادهای مسئول
با وجود انتشار بیانیه رسمی و پیگیریهای ادعاشده، برخی واقعیتها همچنان جای سؤال دارد:
- چرا حفاری در عمق 5 متری زمین تاریخی، بدون مجوز رسمی از میراث فرهنگی و حضور ناظر قانونی انجام شده است؟
- اگر عملیات عمرانی عادی بوده، چه دلیلی برای محصور کردن قطعه 252 و ایجاد اختلال در رفتوآمد عمومی وجود داشته؟
- چگونه ممکن است در نقطهای با سابقه تاریخی، بدون بررسی اولیه باستانشناسی، حفاری گسترده انجام شود؟
- اگر ادعاها بیاساس بودهاند، ارجاع پرونده به دادگاه چه ضرورتی داشته است؟
به گزارش شجرنیوز، چمران رئیس شورای اسلامی شهر تهران امروز بر حفاری از پیش تعیین شده در قطعه 252 بهشت زهرا (س) تأکید کرد و ابراز داشت که قرار بر این بوده از آنجا که اگر چیزی کشف شود متعلق به بنیاد مستضعفان است؛ این حفاری با حضور نماینده بنیاد و نیز میراث فرهنگی انجام شود و این در حالی است که اداره کل میراث فرهنگی از پیگیری قضایی ماجرای قطعه 252 خبر داده است.
با توجه به موقعیت خاص قطعه مورد نظر، پیشینه تاریخی زمین، عمق بالای حفاری و سکوت، متناقضگویی یا تأخیر نهادهای مسئول، شفافسازی فوری و ارائه گزارش دقیق به افکار عمومی، کمترین انتظار مردم از دستگاههای مرتبط با موضوع است.
با ما در شبكه های اجتماعی همراه باشيد: اينستاگرام شجرنيوز ، تلگرام شجرنيوز
منبع: تسنیم